title

طراحی داخلی

star امتیاز از نظر کاربران : 0 از 5

آنچه در این مقاله می خوانید

اگر سبک هنری خاصی را دوست نداشته باشید، یا از موزه و سینما خوشتان نیاید، به راحتی میتوانید از آنها دوری کنید. اما طراحی داخلی اینطور نیست. ساختمانی که به درستی درباره ساخت آن فکر نشده باشد، زندگی بسیاری از مردم را به طور مداوم و برای مدت طولانی تحت تاثیر قرار خواهد داد. هرچه زمان میگذرد، بشر مدت زمان بیشتری را در محیطهای سربسته سپری میکند. پس طراحی فضای داخلی می تواند اثرات زیادی بر رفاه، سلامتی و احساس شادابی انسانها داشته باشد.

طراحی فضای داخلی یک مسئولیت بزرگ برای یک فرد حرفهای محسوب میشود. یک طراح داخلی و طراح اداری باید پروژه را برنامه ریزی کرده و پس از تحقیق کافی و هماهنگی، آنها را اجرا کند تا محیطی سالم و زیبا برای افرادی که از فضا استفاده می کنند حاصل شود. اما طراحی داخلی چیست؟


طراحی داخلی

طراحی داخلی عمدتا با دکوراسیون اشتباه گرفته میشود. انتخاب پوششها، رنگها و پرداختها در واقع یکی از جنبه های مهم طراحی فضای داخلی و طراحی داخلی واحد اداری است، اما همه آن نیست.

طراحی داخلی به عنوان هنر و علم ایجاد یک محیط داخلی تعریف می شود که به نیاز(های) انسان توجه کرده و به آنها پاسخ میدهد. این هنر، علم و برنامه‌ریزی تجاری، یک راه‌حل داخلی خلاقانه، فنی، پایدار و کاربردی است که با معماری یک فضا مطابقت دارد و رفاه، ایمنی و سلامت را تامین میکند.

اول از همه، درک رفتارها و تمایلات کاربر، برای ایجاد فضاهای کاربردی و زیبا ضروری است. برای این کار، باید طرح اولیه را دستکاری کرده و فضای آن را تقسیم بندی کرد. این تقسیم فضا را میتوان از طریق دیوارها و همچنین از طریق مبلمان و حتی اشیاء انجام داد.

علاوه بر این، طراحی فضای داخلی باید به شرایط راحتی افراد، یعنی مواردی مثل نور، صدا و حرارت و همچنین ارگونومی توجه کند و بهترین ابعاد را برای مبلمان و اشیاء در نظر بگیرد.

در نهایت، مشخصات پوشش‌ها و وسایلی که باید در محیط قرار بگیرند، آخرین و آشکارترین لایه از طراحی داخلی را تشکیل می‌دهند، اما از اهمیت کمتری برخوردار نیست. این بخشِ نهایی، چهره پروژه را تشکیل میدهد و دیدگاه طراح و همچنین خواسته ها و نیازهای کاربران را منتقل میکند.


مطلب پیشنهادی: طراحی داخلی اداری


طراحی داخلی، دکوراسیون و معماری چه فرقهایی با هم دارند؟

طراحی داخلی یک رشته کاملا جداگانه است. طراح باید آموزش حرفهای را گذرانده باشد و یاد بگیرد که یک پروژه را از نقطه نظر کلی و جزئی توسعه دهد. او باید بدانند که چگونه جزئیات و عناصر مختلف، مانند سطوح عمودی و افقی، سیستمها و روشنایی را بررسی کند.

معماری دربرگیرنده طراحی داخلی است، اما بیشتر بر زیبایی شناسی نمای بیرونی ساختمان و مراقبت از سازه متمرکز است. معماری یک هنر در نظر گرفته می شود، زیرا می تواند شهر را زیبا کند. چون طبیعت در شهرها کمتر وجود دارد، نحوه طراحی و ساخت شهرها توسط معماران اثر زیادی بر زیبایی شهر دارد.

دکوراسیون به تزیین فضا با چیزهای شیک و زیبا گفته میشود. به عبارت دیگر طراحی داخلی شامل دکوراسیون هم میشود، اما دکوراسیون طراحی داخلی را در بر نمیگیرد.

در زیر، ما در مورد 7 اصل طراحی داخلی با جزئیات بیشتری صحبت میکنیم:


طراحی داخلی و  هفت اصل طراحی فضای داخلی

1. تعادل

تعادل یعنی ایجاد هماهنگی بصری در فضا، با اطمینان از توزیع یکنواخت عناصر موجود در آن. تعادل در طراحی داخلی را میتوان با استفاده از اشکال، رنگها، الگوها و حتی بافت ایجاد کرد.

سه روش متداول برای ایجاد تعادل در طراحی داخلی وجود دارد:

تعادل متقارن سنتی: در این روش، اجسام به طور متقارن در دو طرف یک محور مرکزی خیالی قرار میگیرند.

تعادل نامتقارن: در این روش، محور مرکزی خیالی برای ایجاد تقارن نگهداشته میشود، اما در عین حال برخی از اشیا به طور نامتقارن چیده میشوند. برای حفظ وزن بصری به شکل یکنواخت، اجسام باید دارای ابعاد مشابه باشند. معمولاً تعادل نامتقارن باعث ایجاد حسی پرانرژی و طبیعی میشود.

تعادل شعاعی: شامل چیدمان اشیاء در اطراف یک نقطه کانونی مرکزی است، که تقریبا همیشه یک دایره است، مانند یک میز ناهارخوری گرد یا یک لوستر.

2. وحدت

اصل وحدت، بر حس یکنواختی یا هماهنگی در بین عناصر مورد استفاده در طراحی تاکید دارد. وحدت شامل داشتن رنگها، الگوها یا بافتهای مشابه، فاصله مساوی از اشیا یا تکرار عناصر برای ایجاد زیبایی بصری است. به عنوان مثال، اگر در یک فضا، اشکال و بافتهای متنوعی دارید، باز هم میتوانید با استفاده از یک رنگ، بین آنها وحدت ایجاد کنید.

3. ریتم

مغز انسان به سمت تکرار کشیده میشود و اشیاء مشابه را به سرعت تشخیص میدهد. بنابراین، ریتم -که مربوط به ایجاد تکرار و کنتراست در فضای داخلی است- به ایجاد زیبایی بصری در اتاق کمک میکند.

راههای زیادی برای ایجاد ریتم وجود دارد، مانند استفاده از رنگ یا الگوی یکسان در فواصل مختلف. به عنوان مثال می توانید یک دیوار را سبز رنگ کنید و سپس دوباره از همان رنگ روی کوسنهای صندلی ناهارخوری استفاده کنید. به این ریتم، «تکرار» گفته میشود. اگر می خواهید بیشتر در طراحی فضای داخلی ماجراجویی کنید، می‌توانید ریتم «پیشرفت» را امتحان کنید که عناصر را بر اساس اندازه، رنگ یا سایر ویژگی‌ها، به ترتیب صعودی یا نزولی مرتب می‌کند.

4. عنصر مرکزی

این اصل بیان میکند که هر اتاق، به یک عنصر مرکزی به عنوان نقطه کانونی نیاز دارد و سایر موارد باید مکمل آن باشند، به طوری که تمرکز همیشه روی آن باشد. عنصر مرکزی میتواند یک قطعه بزرگ، مانند یک پیانو بزرگ، یک اثر هنری مانند یک نقاشی یا یک مدل طراحی مانند یک دیوار پتینه کاری شده باشد. همچنین میتواند یک رنگ، طرح یا بافت باشد.

5. کنتراست

تضاد یا کنتراست در طراحی داخلی زمانی ایجاد میشود که یک یا دو یا چند فرم بسیار متفاوت با هم ترکیب شوند. باز هم این کنتراست را میتوان با رنگ، فرم (شکل) یا فاصله ایجاد کرد.

ساده ترین راه برای دستیابی به کنتراست از طریق رنگها است. به عنوان مثال، رنگ آمیزی با رنگهای متضاد مانند سیاه و سفید. همچنین می توانید دو شکل مختلف را نزدیک به هم قرار دهید، مانند متعادل کردن یک آینه گرد با یک میز ناهار خوری مستطیلی شکل. استفاده از فضای مثبت (فضای اشغال شده با اشیا) و فضاهای منفی (فضای خالی بین اشیا) نیز راه بسیار خوبی برای ایجاد کنتراست، بدون شلوغ کردن اتاق است.

کنتراست

6. مقیاس و تناسب

در این اصل، همه چیز به نسبت برمیگردد. اندازه و ابعاد اشیاء در یک اتاق باید با یکدیگر مرتبط باشد تا نامناسب به نظر نرسد. به عنوان مثال، نباید یک لوستر بزرگ را در قسمت جاکفشی آویزان کرد. همچنین فضایی با سقف بلند، باید مبلمان بزرگتری نسبت به فضاهای کوچک داشته باشد.

یک نسبت طلایی وجود دارد که طراحان از آن استفاده میکنند: نسبت 1.618. این اختراع یونانیها است که در طول اعصار، در میان هنرمندان و معماران برای دستیابی به هماهنگی در طراحی داخلی مورد استفاده قرار میگیرد.

7. جزئیات

در نهایت، ما اصل جزئیات را در طراحی داخلی داریم که میگوید چیزهای کوچک نباید نادیده گرفته شوند. وقتی صحبت از جزئیات می شود، هیچ چیز آنقدر کوچک یا بی اهمیت نیست که بتوان به آن توجه نکرد. از گلدوزی روی کوسنها و دستگیرههای روی کابینت گرفته تا عکسهای قاب شده روی دیوار، هر چیز کوچکی، کمی به طراحی کلی داخلی می افزاید. تغییر کوچکترین جزئیات، چیزی است که یک طراحی فضای داخلی خوب را از یک طراحی عالی متمایز میکند.


طراحی داخلی و فاز های آن

اگرچه فازهای طراحی داخلی در شرکتهای مختلف متنوع هستند، اما هنگامی که با یک شرکت طراحی داخلی خوب شروع به کار میکنید، میتوانید انتظار داشته باشید که آنها چهار فاز زیر را به ترتیب طی کنند:

  1. فاز برنامه ریزی استراتژیک
  2. فاز توسعه مفهومی
  3. فاز توسعه طراحی یا ظریف کاری
  4. فاز ساخت و ساز
  5. فاز برنامه ریزی استراتژیک

اولین قدم هنگام انجام پروژه خدمات طراحی فضای داخلی، بررسی محل و علائق مشتری است. برخلاف ساخت و ساز، طراحی داخلی یک امر بسیار شخصی است. برای اینکه رضایت مشتری جلب گردد، لازم است طراحان سلایق کارفرما را به خوبی بشناسند.

علاوه بر این، بودجه و اهداف مشتری نیز از ویژگی‌های کلیدی در تصمیم‌گیری برای انتخاب نوع طراحی هستند. به طور خلاصه، لازم است سلیقه مشتری با کمترین هزینه ممکن به اجرا در بیاید.


مراحل فاز طراحی استراتژیک

جمع آوری اطلاعات مشتری و شناخت بهتر او

تصمیم گیری در مورد بودجه پروژه

نهایی کردن بازه زمانی کل فرآیند

در مرحله برنامه ریزی استراتژیک، چندین بار بازدید از محل و تحقیقات و بررسیهای دقیق برای درک بهتر آنچه مشتری می خواهد لازم است. شرکتهای حرفهای طراحی داخلی، به عوامل کلیدی مانند استفاده کلی از فضا، تعداد ساکنان، مبلمان، وسایل، تهویه مطبوع و مناطق روشنایی توجه دارند.

فازهای طراحی داخلی

فاز توسعه مفهومی

در فاز توسعه مفهومی به طور معمول قابلیت هایی به فضا اضافه میشود. اگرچه وجود این فاز به سلیقه مشتری بستگی دارد، اما معمولا اکثر افرادی که در خانه های نه چندان بزرگ امروزی زندگی میکنند، مایل هستند که از فضاهای مرده خانه خود استفاده کنند.

در مرحله توسعه مفهومی، فضای ها به گونه ای کاربردی میشوند که به خوبی با سبک کلی ترکیب شوند. برای تسهیل این امر، طرحهای جدیدی ایجاد میشوند که تا حد زیادی فضا را تغییر میدهند.

نقشه ها، در مقیاس کوچک ترسیم شده و برای تایید مشتری ارسال میشوند. وقتی این مرحله انجام شد، اجرا شروع میشود.


مراحل فاز توسعه مفهومی

ایده ها به طرح تبدیل می شوند.

طرح ها شامل پلانهای اصلی، ارتفاعاتی مثل پله، پلان هایی برای استفاده از فضاهای مرده و مقاطع ناهموار هستند و در مقیاس کوچک کشیده میشوند.

این طرح ها به شکل دو بعدی برای بررسی و تایید برای مشتری ارسال میشوند.

طراحی پس از تایید، نهایی می شوند.

فاز توسعه طراحی یا ظریف کاری

مرحله توسعه طراحی داخلی تماماً در مورد افزودن جزئیات به طرح مشتری است. در این مرحله، آنچه مشتری میخواهد، با معماری ساختمان همخوانی پیدا میکند. برای مثال سوالاتی مثل اینکه چه مدل مبلی با کنگرههای دیوار سازگاری دارد یا چگونه تهویه مطبوع را بهتر مخفی کنید مطرح میشود. سوالات متعددی وجود دارد که نیاز به تفکر زیادی دارند و طراحان به معنای واقعی کلمه در انجام این کارها متخصص هستند.

جدا از این، به چیدمان اتاقها، پارچه ها، دیوارپوشها، انتخاب رنگ و نورپردازی نیز توجه میشود.

پس از پایان این کارها، طرح نهایی به شکل سه بعدی تهیه شده و در اختیار مشتری قرار میگیرد.


ویژگیهای فاز توسعه طراحی

طرح شماتیک تایید شده نهایی، در این مرحله بیشتر توسعه می یابد.

جزئیات اضافی مثل رنگ، متریال، محل درها وپنجرهها، مبلمان و غیره نیز در طرح گنجانده می شوند.

طرح نهایی به نسخه سه بعدی تبدیل شده و برای تایید به مشتری ارسال میشود.

فاز ساخت و ساز

این فاز در حقیقت مرحله نهایی است که در آن، آنچه به طور دقیق برنامه ریزی شده است اجرا میشود. اگر مراحل قبلی به خوبی پیش رفته باشد، نتیجه این مرحله تا حد زیادی بر حسب علایق مشتری و طراحی از قبل تعیین شده خواهد بود.

طراحی داخلی چه سبک هایی میتواند داشته باشد؟

انرژی و ظاهر کلی یک فضای داخلی، نشان دهنده سبک طراحی آن است. این سبکها میتواند لایت و آرام باشد؛ مانند سبکهای نوردیک، کلاسیک، مدرن میانه قرن، مدرن یا مینیمالیسم، یا پیچیده‌تر باشد مانند آرت دکو، التقاطی، کیچ، و وینتیج.

در دنیایی که در آن پیشرفت‌های فناوری خیلی چیزها را ماشینی کرده است، بیدارکردن خلاقیت افراد مهم است. خلاقیت چیزی است که انسانها را متفاوت میکند و ما را بهتر از دیروز میکند. به همین دلیل است که طراحی فضای داخلی میتواند روی افراد تاثیر بگذارد و آنها را از یک زندگی ماشینی بیرون بیاورد.


طراحی داخلی به سبک مدرن

در این قسمت از مقاله برخی از سبکهای طراحی داخلی را طور مختصر بررسی میکنیم:

سبک مدرن

1. سبک طراحی داخلی مدرن

سبک مدرن، یک اصطلاح گسترده مربوط به طراحی داخلی است. معمولاً به خانه ای مدرن میگویند که خطوط تمیز و واضح داشته باشد، رنگهای آن ساده باشند و در آن از موادی مانند فلز، شیشه و فولاد استفاده شده باشد.

طراحی مدرن، سادگی را در هر کدام از وسایل از جمله مبلمان به کار میگیرد. توصیفی که معمولاً برای سبک مدرن استفاده میشود، «صاف و براق» است. درهم و برهمی یا لوازم اضافی در سبک مدرن وجود ندارد.

2. سبک معاصر

«مدرن» و «معاصر» دو سبک مختلف هستند که اغلب با هم اشتباه میشوند. اما معاصر با مدرن فرق میکند، چون طراحی را بر اساس اینجا و اکنون توصیف میکند.

تفاوت اصلی که سبک طراحی داخلی مدرن و معاصر با هم دارند این است که سبک مدرن، طراحی دقیق و تعریفش هایی است که در قرن بیستم شروع شد؛ اما سبک معاصر ساده تر است و می‌تواند حس جدید بودن را با پایبندی کمتر به یک سبک خاص نشان دهد. برای مثال، سبک معاصر ممکن است خط های منحنی داشته باشد، اما طراحی مدرن این خطوط را ندارد.

سبک مینیمالیست

3. سبک مینیمالیست

مفهوم مینیمالیستی یکی از مواردی است که در استرالیا بسیار محبوب است. این سبک از مفاهیم طراحی مدرن استفاده میکند اما آنها را ساده میکند.

در این سبک، رنگهای بکار رفته خنثی هستند. اثاثیه ساده و کارآمد هستند و هیچ چیز در لوازم جانبی یا دکور زیاد و پر زرق و برق نیست.

مینیمالیسم در نهایت با عملکرد خوب وسایل و خطوط فوق العاده تمیز تعریف میشود.

5. مدرن میانه قرن

مدرن میانه قرن در حقیقت بازگشتی است به سبک طراحی داخلی در اواسط دهه 1900. در این سبک برخی از عناصر مینیمالیست هم استفاده میشوند. کارکرد وسایل، بدون شلوغی، موضوع اصلی طراحی داخلی در این نوع سبک است.

سبک روستایی

11. روستایی

طراحی روستایی، از الهاماتی که طراح از طبیعت میگیرد و همچنین استفاده از عناصر طبیعی مثل چوب خام و سنگ شکل میگیرد. این نوع طراحی ممکن است در کشورهای مختلف متفاوت باشد. با این حال سقف‌های طاق‌دار تزئین شده با تیرهای چوبی یا کف‌های چوبی، از ویژگیهای این نوع سبک طراحی داخلی است.

9. طراحی کشور فرانسه

سبک طراحی داخلی فرانسوی با رنگ‌های گرم و خاکی مشخص میشود. مبلمان چوبی کهنه و تزئینی نیز یکی دیگر از عناصر این سبک است که با الهام از خانه هایی که در مزرعه های فرانسه بودند ساخته شده است.

رنگهای ملایم و گرم قرمز، زرد یا طلایی به طور معمول در این سبک استفاده میشوند. همچنین عناصری مثل سنگ و آجر، ظروف چینی و ملحفه‌های سنگین و روکش‌های تخت در آن زیاد دیده میشوند.


مطلب پیشنهادی:مجری دکوراسیون اداری


جمع بندی:

طراحی داخلی با معماری و دکوراسیون متفاوت است. این نوع طراحی، در حقیقت یک رشته مجزا است که در آن طراح یاد میگیرد با درک رفتارها و تمایلات کاربر، فضاهای کاربردی و زیبایی را در داخل ساختمان ایجاد کند. دکوراسیون در حقیقت بخشی از طراحی داخلی و به معنای زیبا کردن محیط با وسایل شیک و زیبا است، اما همه آن محسوب نمیشود. از طرف دیگر، معماری نیز -اگرچه شامل دکوراسیون داخلی است- بیشتر بر نمای بیرونی ساختمان و امنیت سازه تاکید دارد.

طراحی داخلی به سبک های مختلفی انجام می شود که سبک مدرن، طراحی داخلی کشور فرانسه، مینیمالیست، معاصر، روستایی و مدرن میانه قرن تعدادی از آنها هستند. سبک بر اساس معماری ساختمان و سلیقه مشتری تعیین میشود.

طراحی داخلی دارای فازهای مختلفی است که در آن طرح ابتدا به شکل کلی تصویب شده و در مراحل بعد جزئیات آن مشخص گردیده و به مراحل اجرا میرسد.

طراحی داخلی دارای اصولی است که تعادل، تضاد، وحدت، ریتم و ... بخشی از آنها هستند.

با توجه به اینکه بشر در عصر جدید، بیشترِ زندگی خود را در فضاهای سربسته می گذارند، طراحی فضای داخلی میتواند یک فضای دلباز، دوست داشتنی و راحت ایجاد کند و استفاده از منازل مسکونی و ادارات را برای مدت طولانی امکان پذیر و لذت بخش کند.

title
دیدگاه شما؟
leave a comment
شما به این مقاله چه امتیازی می دهید؟ 0 از 5
captcha

با ما در ارتباط باشید